Het verloop van een bemiddeling

 

Het initiatief van een bemiddeling ligt bij de partijen. Vaak kan een bemiddeling ook worden voorgesteld door de rechter of andere personen.

Na de opstart van de bemiddeling zal in eerste instantie door de bemiddelaar worden overgegaan tot informatievergaring door te peilen naar de standpunten en probeert te weten te komen wat belangrijk is voor elke betrokkene. Deze eerste fase kan gebeuren in aanwezigheid van beide partijen, of met elke betrokken partij afzonderlijk.

De bemiddelaar zal proberen klaar en duidelijk de standpunten van belangen te formuleren, om communicatiestoornissen tussen beide partijen te voorkomen. Hierdoor wordt de inhoud van het geschil gescheiden van factoren die de communicatie kunnen verstoren, zoals emoties, vooroordelen, etc. Van daaruit zullen de partijen hun noden en belangen naar voren brengen, en zal de bemiddelaar blijven doorvragen tot alle belangen boven water zijn gekomen. In het geval één van beide partijen toch terughoudend is, kan voorgesteld worden dat elk van hen een afzonderlijk gesprek heeft met de bemiddelaar.

Vervolgens onderzoeken de bemiddelaar en de partijen samen de opties en mogelijke oplossingen. De bemiddelaar zal daarbij helpen zoeken naar de meest gepaste oplossing die aan de noden van beide partijen het best tegemoet komt. Bereiken de partijen een akkoord, wordt dit neergeschreven en door beide partijen ondertekend en kan kan dit voorgelegd worden aan de rechter ter homologatie. Dit heeft voor gevolg dat het bemiddelingsakkoord dezelfde waarde krijgt als een akkoordvonnis. Homologatie is niet verplicht, en kan door één van beide partijen worden gevraagd.

 ​​Pieter Schroonsstraat 82

B-1830 Machelen

Tel: +32 (0)2 253 49 51

 

Jill Van Eecke

 jve@vaneecke.be

 

Gregory Eyckmans

grey@vaneecke.be